Pyhiinvaellusmatkalla

Joillekin asioille on vaikea löytää oikeita sanoja.
Lauantaina espanjalaiset ystäväni veivät minut paikkaan, joka hiljensi monellakin tapaa. Lähdimme aamutuimaan liikenteeseen ja ajoimme halki Baskimaan aina Ranskan rajalle ja siitä yli. Matka vei Pyreneille, vuoristoon Ranskan ja Espanjan rajalle, ja siellä Lourdesin kaupunkiin.
Lourdes on kaupunki Ranskan lounaisosassa, ja se on yksi tärkeimmistä ja suosituimmista katolisen kirkon pyhiinvaelluskohteista. Matkatoverini kertoivat, että kaupunki on Ranskan toiseksi vierailluin kaupunki Pariisin jälkeen.
Ensimmäinen etappi oli Lourdesin linna, historiallinen monumentti ja Pyreneiden suojalinnake. Sen vanhimmat osat ovat vuodelta 778. Linnoituksen muurien sisällä voi tutustua mm. vuoriston eläimistöön, kurkistaa kuninkaalliseen vankilaan sekä tehdä aikamatkan linnan ihmisten elämään. Muurien yli saattoi nähdä Lourdesin kaupungin, sen kuuluisan pyhäkön ja kauempana siintävät lumihuippuiset vuoret. Kierroksen lopuksi saattoi hengähtää linnakkeen kauniissa puutarhassa ja ihastella siellä esillä olevia historiallisia pienoismalleja.
Kaikki se kiipeäminen, tasapainoileminen historiaa huokuvilla mukulakivillä... ehdottomasti kokemisen arvoinen juttu.
Toinen etappi oli itse Lourdesin pyhäkkö. Pyhäkköalueella ei todellakaan tarvinnut olla yksin:  tuhannet pyhiinvaeltajat eri puolilta maailmaa nousivat pyhäkön portaita Synnittömän sikiämisen basilikaan tai jonottivat Massabielen luolaan. Kaiken ihmispaljouden keskellä tunnelma oli kuitenkin rauhallinen ja harras. Kiire jäi pyhäkköalueen aidan ulkopuolelle.
Helmikuun 11. päivänä 1858 nuori Bernadette Soubirous koki ilmestyksen, hän näki Neitsyt Marian. Bernadette näki ilmestyksen vajaan puolen vuoden aikana kaikkiaan 18 kertaa.
Luola, jossa Bernadette ilmestyksen koki, on auki pyhiinvaeltajille päivin ja öin, ja se on hyvin kunnioitettu rukous- ja hiljentymispaikka. Vuosien saatossa tuhansien vierailijoiden kosketukset ovat hioneet luolan seinät sileiksi.
Luolan perällä on lähde, joka suihkusi esiin Bernadetten sormien alta yhdeksännen ilmestyksen aikana. Lähteen vedellä sanotaan olevan parantava vaikutus. Basilikan seinät ovatkin täynnä veden ja rukousten voimasta parantuneiden ihmisten kiitosviestejä.
Vierailupäivänämme Lourdesin kaupungissa oli väkeä vielä tavallistakin enemmän, sillä siellä järjestettiin eri maiden sotilaista koostuva sotilasparaati. Sotilaallista silmäniloa, täytyy sanoa.
Automatkalla, mennen tullen, tiirailin ohikiitävää maalaismaisemaa, rinnelaitumilla laiduntavia lampaita ja vuohia, ohra- ja vehnäpeltoja sekä viinitarhoja. Katselin maisemia ja kuuntelin matkatovereideni hyväntahtoista kinastelua siitä, pidetäänkö kahvitauko nyt vai kohta ja kuka olikaan oikeassa.
Istuin ja mietin, kuinka kiitollinen saan olla. Kaikesta siitä rakkaudesta, tuesta ja lämmöstä, jota olen saanut kokea. Tällä matkalla ja matkalla tänne.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laattajakoa

Mutta jos kuitenkin?

Muisti on outo elin